home

contact  login
zoeken
zoeken

Exchange: straffe Herkse studenten delen hun ervaringen uit het Zuiden  

Tijdens Exchange op donderdag 21 september gaan drie Herkse studenten in gesprek met VTM-journalist Robin Ramaekers over hun stageprojecten in het Zuiden.  Tijdens presentaties in beperkte kring bleek immers dat deze studenten een boeiend en leerrijk verhaal te vertellen hebben. Met zeer gerichte, eerder kleinschalige projecten maken zij wel degelijk het verschil in een Afrikaans dorp of een Zuid-Amerikaans schooltje. Met Exchange bieden wij deze studenten bijzonder graag een groter podium om hun ervaringen met een breder publiek te delen.

Cedric Nijssen studeert voor burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven. Hij trok vorig jaar voor twee maanden naar Parakou in Benin waar hij betrokken was bij de bouw van micro-PV-installaties waarmee inwoners uit het dorp licht en elektriciteit konden opwekken. De materialen voor de bouw van de zonnepaneelinstallaties werd zoveel mogelijk bij lokale handelaars gekocht. Bediening en onderhoud gebeuren eveneens door lokale mensen die hiervoor een opleiding kregen.

Kato Minten keerde eind juni terug van een verblijf van ca. vijf maanden in Costa Rica waar ze actief was binnen Cepia. Deze organisatie zet zich in op het vlak van cultuur, onderwijs en psychologie voor kinderen van alle leeftijden. Van kleuter tot jong volwassene. Kato studeert orthopedagogie aan de Karel de Grote Hogeschool.

Als derde in het rijtje is er Hannah Guypen. Zij was vorig jaar gedurende ca. vijf maanden actief in aanvankelijk Phnom Penh en vervolgens Siem Reap in Vietnam. Zij heeft er onder meer les gegeven en samen met lokale leerkrachten (in opleiding) uiteenlopend didactisch materiaal ontwikkeld. Hannah studeert voor leerkracht lager onderwijs aan het UCLL.

VTM-nieuwsdienst journalist Robin Ramaekers gaat met deze drie studenten in gesprek. Hij koppelt hun verhalen aan zijn eigen ervaringen als journalist in tal van conflictgebieden over de hele wereld. Vanuit die ervaring is hij ook goed geplaatst om de waarde van deze stageprojecten goed in te schatten.

Tussendoor zorgt Patrick Thijs van Culturen in Beweging voor enkele streepjes wereldse muziek. Na de verhalen is er ruim tijd om met een glas verder kennis te maken en ervaringen uit te wisselen.

Praktisch: donderdag 21 september – 20u – De Markthallen – gratis toegang.

De avond is een initiatief van het gemeentebestuur i.s.m. Wereldraad Herk-de-Stad en m.m.v. enkele lokale afdelingen van ngo’s uit Herk-de-Stad, Halen en Lummen.